Vuoden 2023 saaristoseminaarin teemoina olivat asuminen sekä lapset ja nuoret
Tänä vuonna kaksipäiväinen saaristoseminaari järjestettiin elävässä ja yhteisöllisessä Naantalin kaupungissa, jossa vesipinta-alaa on enemmän kuin maapinta-alaa. Tänä vuonna ikimuistoisia kokemuksia koettiin molempien elementtien päällä ja seminaarivieraat saivat todellisen maistiaisen siitä, millaista saaristoasuminen voi olla. Myös kenties kuuluisimmat naantalilaiset, Kailon saarella asustavat muumit, matkasivat ensimmäiseen seminaaripäivään Naantalin kylpylään toivottamaan vieraat tervetulleiksi ilmoittautumisen yhteydessä.
Virallisen seminaariavauksen toimitti liikunta-, urheilu-, ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist videotervehdyksen muodossa. Tiukan aikataulunsa vuoksi Bergqvist ei päässyt fyysisesti paikalle, mutta onnistui silti herättämään yleisön mielenkiinnon. Hän korosti puheenvuorossaan saaristolain päivityksen tarpeellisuutta, sillä yhteiskunta ja sen tarpeet ovat hyvin erilaiset nyt kuin yli 40 vuotta sitten lain laatimisen aikoihin. Ministeri myös nosti esiin tuoreen hallitusohjelman kirjauksia saaristoihin liittyen tuoden ilmi saaristoisuuden erilaisuuden rikkauden. Myönteisillä asenteilla saaristoalueita kohtaan on suuri merkitys huolenpidossa - näitä vaaliessa kauniista saaristoistamme voidaan nauttia vielä tulevaisuudessakin.
Ministerin puheenvuoron jälkeen päivä oli täynnä toinen toistaan inspiroivampia puheita moninaisista asumisen muodoista saaristossa. Pitkin ensimmäistä seminaaripäivää vieraita niin ikään haastettiin pohtimaan erilaisia asumisen teemoja pienissä pöytäryhmissä. Keskustelua syntyi niin kovasti, että mikrofonin kanssa pöytiä kiertäneen juontajan Lassi Lähteenmäen ääntä ei meinannut aina kuulua iloisen ja vilkkaan puheensorinan ylitse. Seminaaripäivään osallistuneet mietiskelivät vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Mitkä ovat saaristoalueiden suurimmat haasteet väestökehityksen kannalta ja kuinka niitä taklataan? Mikä on saaristoalueiden autiotalojen sekä hiljaisten kiinteistöjen potentiaali – hyödynnetäänkö niitä jo ja jos näin, niin miten?
Pidä Saaristo Siistinä ry:n toiminnanjohtaja Aija Kaski piti iltapäivällä erinomaisen puheenvuoron edustamansa ympäristöjärjestön toiminnasta. Seminaarivieraat saivat oppia käytännön ympäristöhuoltotyöstä, -viestinnästä sekä –projekteista, joiden kaikkien toiminta tähtää Suomen merialueiden sekä sisävesien, rantojen ja saariston puhtauteen. Päivän esityksessä kuulijat oppivat Roope-palveluista, jotka edesauttavat vesiympäristön puhtautta monin eri tavoin. Niin naantalilaiset kuin seminaarivieraatkin pääsivät puheiden jälkeen tutustumaan yhteen upeista M/S Roope –aluksista, joka oli ankkuroitu Naantalin vanhan kaupungin laituriin.
Toinen seminaaripäivä ei alkanut yhtä aurinkoisissa merkeissä kuin ensimmäinen. Ensimmäisenä päivän agendalla oli vierailu Naantalin luonnonmukaiselle asuntomessualueelle, jossa upeat sammaleenpeittämät kivenlohkareet ja nurmikottomat takapihat ottivat seminaarivieraat vastaan. Tämän koukkauksen jälkeen bussien nokat ottivat suunnakseen Velkuan saaristokylän, mutta luontoäiti oli päättänyt asettaa seminaarikävijöiden eteen muutamia hidasteita myrskyisen sään vuoksi. Kova tuuli oli kaatanut tielle suurehkon puun, joka pysäytti matkaamisen lossille Lempisaaren tienoilla. Onneksi paikalla sattui olemaan miehiä moottorisahojen kanssa ja tilanteesta selvittiin kohtuullisen nopeasti, vaikka lossista myöhästyttiinkin. Bussien vihdoin ajaessa lossin kannelle, keikkui tämä kovassa aallokossa luoden tunnelmaa ja jääden varmasti monen osallistujan mieleen.
Päivän kohokohtana monille oli vierailu uudella Velkuan yhteiskoululla, jossa osallistujat pääsivät tutustumaan itse koulurakennukseen sekä oppilaiden koulunkäyntiin saaristossa. Rehtori Päivi Soukka valotti vieraille erilaisia kuukausittain vaihtuvia aktiviteetteja, joita oppilaat tekevät niin innoissaan, että välillä välitunnitkin hurahtavat näiden parissa. Koulua ympäröivää saaristoluontoa hyödynnetään monilla tavoilla opetuksessa. Yleisöstä monen kuuluikin päivittelevän, kuinka toivoisivat pystyvänsä palaamaan takaisin ala-asteelle sekä ihastelevan oppilaiden näyttäen niin onnellisilta. Koululla seminaariosallistujat pääsivät kuuntelemaan ajatuksia herättäviä puheenvuoroja saaristossa elävien lasten ja nuorten vinkkelistä, muun muassa kotiseutuidentiteetin luomisesta ja purjehduskokemuksien vahvistamista itsetunnoista.
Seminaarin päättyessä jokaisella osallistujalla oli varmasti ajatus siitä, että saaristossa on hyvä kasvaa ja elää. Seuraavan kerran tapaamme Järvi-Suomen kauniissa saaristossa. Meillä on ilo toivottaa teidät tervetulleiksi saaristoseminaariin 11.-12.6.2024 Kolille!